
Tipuri de ceai
Exista patru tipuri de ceai pincipale: alb, verde, oolong si negru toate provenind din planta Camellia Sinensis.Ceaiul negru este facut din frunzele plantei camellia sinensis.
Dupa ce acestea sunt culese se lasa in aer liber timp de 8-24 de ore pentru a se evapora apa din ele.Apoi ,frunzele de ceai sunt rulate, pentru a avea loc oxidarea (cand frunzele vor fi oxidate complet, ele vor avea o culoare neagra).
Ceaiul Oolong poate fi incadrat intre ceaiul negru si cel verde, pentru ca frunzele lui sunt partial oxidate. Dupa ce se usuca 8-24 ore frunzele sunt puse intr-un cos pentru a fi usor strivite si pentru a se oxida numai partial.Apoi frunzele sunt treccute prin vapori de apa pentru a bloca oxidarea ulterioara.
Ceaiul verde are un gust care aduce mai mult decat in celelalte doua cazuri, cu cel al frunzelor crude. Ceaiul verde are mai putina cofeina si are calitati antioxidante mai mari.Frunzele nu se mai oxideaza. Desi acestea se lasa, uneori, la uscat timp de cateva ore se trec apoi prin vapori de apa. Dupa tratamentul cu aburi, frunzele sunt rulate si isi mentin inca o nuanta verde.
Ceaiul alb are un gust care seamana mai mult cu cel al frunzelor crude.
Ceaiul alb se prepara din mugurii plantei de ceai.Transportul si stocarea trebuiesc facute cu grija pentru ca partile de planta nu trebuie sa se rupa sau loveasca.Ceaiul alb este si el trecut prin vapori de apa pentru a se impiedica oxidarea. Mugurii uscati sunt argintii si sunt inca acoperiti de peri.
Poate nu stiai despre ceai
O ceasca de ceai negru contine jumatate din cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea.De ce sa slabim cu ceai si nu cu pastile sau corsete de slabit?
- Ceaiul iti diminueaza pofta de mancare.Te ajuta cand tii dieta!
- Ceaiul iti intareste oasele.Ceaiul este bun impotriva cariilor.
- Ceaiul ajuta la reglarea colesterolului si este benefic pentru inima
- Ceaiul intareste sistemul imunitar datorita proprietatilor sale antibacteriene.
Plicul de ceai a fost inventat accidental de catre un comerciant numit Thomas Sullivan.
Totusi se spune ca aroma este mai puternica daca vei folosi ceai vrac.
Ceaiul vechi poate fi folosit pentru a absorbi mirosurile neplacute din frigider.
Planta de ceai, Camellia sinensis, poate produce ceai timp de 50 de ani.
Ceaiul rece (ice tea) este cel mai consumat preparat pe baza de ceai din America.
O cescuta de ceai contine o mare cantitate de antioxidanti comparabil cu 10 cesti cu suc de mere.
Ceai pentru suflet
Pur si simplu e relaxant sa stai sa bei un ceai singura sau cu o prietena.Iar iarna e placut sa te lasi cuprinsa de caldura si parfumul ceaiului fierbinte.Incercati mai multe tipuri de ceai si puteti descoperi arome delicate si gusturi placute pe care nu le-ati mai simtit.
Trucuri preparare
Ceaiul negru este cel mai usor de preparat, deoarece este cel mai putin sensibil, avand nevoie de apa fierbinte apropiata de punctul de fierbere (95-100 grade Celsius) .Ceaiurile verzi se prepara in general la o temperatura mai scazuta, in jur de 80-90 de grade.Trebuie sa lasi apa sa se raceasca 4-5 minute, sau 15 minute pentru apa la 75 grade.
Pentru sortimente tari de ceai lasi sa sa infuzeze 2 minute, pentru ceaiurile fine cam 4 minute.Daca lasi infuzia cateva minute (2-3) ceaiul va avea un efect stimulant.Daca lasi mai mult de 3 minute ceaiul are efect relaxant.
Orice ceai vrei sa prepari, apa pe care o folosesti ii poate schimba gustul.Apa trebuie pusa rece la fiert(daca e calda gustul ceaiului va fi afectat).

Deja mi s-a facut pofta de un ceai. Te las sa mai citesti despre diferite ceaiuri pe blog si ma duc sa-mi prepar unul.Scrie-ne ce parere ai despre ceai si care e preferatul tau.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu